Pitäjäjuhlien juhlapuhujaksi everstiluutnantti evp Hans Adolf Ehrnrooth
31 vuoden virkaura Suomen puolustusvoimissa ja monet kansainväliset tehtävät 1990-2000-luvuilla ovat antaneet Ehrnroothille avarakatseisuutta, jonka hän määritteleekin yhdeksi perusarvokseen.
Väheksyä ei myöskään sovi lapsuuden kokemuksia. Jalkaväenkenraali, Mannerheim-ristin ritari Adolf Ehrnroothin ja kreivitär Karin-Birgitte Ehrnroothin poikana hän on elänyt erilaisen lapsuuden.
– Lapsuudenkotini Kakskerran maalaismaisemissa ei ollut ihan tavallinen. Kodissamme vieraili paljon mielenkiintoisia ihmisiä. Aika paljon merkkihenkilöitä, mutta en pienenä poikana osannut ilmapiiriä kummastella.
– Aseveljiä vieraili paljon. Minusta tuntui, että miehillä oli yhteisiä salaisuuksia. Isäni tosin poikkesi muista veteraaneista siinä, että hän puhui avoimesti sota-ajoista.
Haastava sotilasura
Sotilasuralle Hans Adolf Ehrnroothia ei pakotettu, vaikka se selkeästi olikin isän toive.
Varusmiespalveluksen aikana Hans Adolf Ehrnroothille kuitenkin selvisi, että hän haluaa jatkaa sukunsa perinteistä ammattia, vaikka tiesikin sen olevan haastavaa.
– En voisi ylittää isäni saavutuksia.
Kansainvälinen sotilasura Libanonissa, entisessä Jugoslaviassa, Brysselissä, Pariisissa, Floridassa, Kosovossa ja Tshadissa ovat avarakatseisuuden lisäksi koulineet kohtaamaan eri kulttuureja.
– Opin, että toisen eriävää mielipidettä on arvostettava samalla, kun pitää lujasti kiinni omastaan. Tarvittaessa on osattava tehdä myös kompromisseja.
Eläkkeelle vuonna 2017 jäätyään Turussa asuva Ehrnrooth ei ole jäänyt paikalleen, viime EU-vaaleissa hän keräsi yli 10 000 ääntä.
– Vaikka nautin rauhasta, toisaalta työnnän itseni aina keskelle kiirettä. Haluan saada asioita aikaiseksi, kirjoittaa Ehrnrooth nettisivuillaan ja kertoo myös miten Lapin palvelusvuodet nuorena upseerina opettivat hänet nauttimaan rauhasta. Mökki Tenojoen varressa, metsästys, kalastus ja eräretkeily, Ehrnroothista on sanottukin, että hänessä asuu pohjoisen ihmisen sielu.
Karttojen äärellä
– Olen tottunut miettimään asioita kartan äärellä. Kun avaa eteensä kartan, voi tarkastella yhtä lailla menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta.
Karttojen äärellä Ehrnrooth miettii niin omaa mennyttä elämäänsä kuin Natoon, arktisiin alueisiin ja ilmastonmuutokseen liittyviä tämän päivän suuria, ratkaisua odottavia kysymyksiä.
Eläkkeelle siirtymistään Ehrnrooth kuvaa muutoksena, jossa kaikki on muuttunut, mutta toisaalta kaikki on jäljellä: tausta, kielitaito ja osaaminen sekä sama ihminen, joka määrittelee elämän perusarvoikseen isänmaallisuuden, luottamuksen, rehellisyyden, auttamisen halun ja avarakatseisuuden.
– Muistan isäni ohjeen, jonka mukaan historiaa tuntematon henkilö ei pysty toimimaan nykytilanteessa eikä suunnittelemaan tulevaisuutta. Menneisyys vaikuttaa siihen, miksi ja miten olemme tässä.
Täynnä virtaa ja motivaatiota oleva 57-vuotias Ehrnrooth suuntaa uusiin haasteisiin.
HS
Kuvat ja lähde: https://hansadolfehrnrooth.fi
Hans Adolf Ehrnrooth
Syntynyt: 1962 Turku Kakskerta
Kotipaikka: Turku
Vanhemmat: isä Adolf Ehrnrooth, jalkaväenkenraali, Mannerheim-ristin ritari, äiti Karin-Birgitte Ehrnrooth, kreivitär, Tanskan kuningattaren entinen hovineiti
Sisarukset: kaksi siskoa
Ura: yleisesikuntaupseeri, everstiluutnantti (el. 1.1.2017)
31 vuotta Puolustusvoimissa, joista 24 vuotta kansallisen puolustuksen tehtävissä ja 7 vuotta kansainvälisissä tehtävissä.
Perhe: vaimo Mauritiukselta sekä 12 ja 4-vuotiaat lapset
Muuta: EU-vaaliehdokas 2019
Harrastukset: Mökki Tenolla, kalastus, metsästys
Kurkijokelaisten 73. Pitäjäjuhlat Loimaalla 10.-11.8.2019. Hans Adolf Ehrnroothin puhe sunnuntaina 11.8. klo 13 alkavassa päiväjuhlassa.